Vještina i sport

U nizu borilačkih vještina i sportova koji su zastupljeni u suvremenom svijetu najznačajnije mjesto zauzima KARATE.

Prema većini povijesnih zapisa KARATE je nastao u 5. stoljeću prije Krista na prostorima današnje Indije od kuda se preko budističkih svećenika proširio na cjeloklupni teritorij tada velike Kine. Početkom srednjeg stoljeća KARATE se iz Kine prenosi u Japan, točnije na otok Okinawa. Na Okinawi nova vještina biva prihvaćena ne samo kao oblik tjelesnog vježbanja nego i kao praktična pomoć tamošnjem stanovništvu u obrani od nadolazećih, neumoljivih i surovih SAMURAJA, koji su bespomoćno pljačkali, otimali, palili i ubijali nedužne i siromašne seljake. Sredinom 19. stoljeća prvi, najpoznatiji i najcjenjeniji isntruktor i učitelj GICHIN FUNAKOSHI, reformira karate u sport koji danas prakticiramo, pa s pravom nosi ime tvorca modernog karatea. KARATE je od 1902 godine uveden kao obvezan predmet u japanske škole, a masovnost i popularnost koju je tamo stekao, 60-tih godina prošlog stoljeća, proširila se cijelim svijetom.

Karate je drevna borilačka vještina zadavanja, blokiranja i izbjegavanja udaraca upućenih golim rukama i nogama, a u svom sportskom dijelu, uz razne oblike zaštite, postao je jedan od najatraktivnijih sportova današnjice i na pragu je ulaska u obitelj olimpijskih sportova. Karate ne predstavlja prostu borbu ili tuču, kako to mnogi pogrešno tumače, već u sebi sadrži sve elemente taktike, strategije, određivanja distance, te određivanja i iskorištavanja «pravog» trenutka za napad. Osim što utječe na tjelesni razvoj pojedinca, karate u sebi sadrži takve psiho-tjelesne vježbe koje bitno utječu na intelektualne promjene u čovjeku. Pored toga što povećava koncentraciju do maksimalnih mogućnosti, karate povoljno utječe na rezultate u učenju i bolje efekte u svakom radu. Karate je predstavnik one male grupe sportova koji inzistiraju na humanosti i koji traži kaznu za one koji ne poštuju čovjeka i njegovu osobnost, pa su i pravila karate natjecanja postavljena s ciljem zaštite svakog natjecatelja, a da se kazne ili diskvalificiraju oni koji svome protivniku nanesu bilo kakvu povredu.

Na pitanje zašto se baviti karateom i kada je najbolje početi mogu se napisati dugački odgovori ali jedno je sigurno sport je zdravlje i prema tome cilju treba težiti. Danas je čest slučaj, osobito kod školskih uzrasta, da dolazi do spuštanja pa čak i deformiranja ramena usljed nošenja pretjerano teških školskih torbi, kao i nepravilnog držanja pri sjedeju i učenju, što ima za posljedicu nepravilnosti u razvoju kičmenog stuba i položaja pri hodanju. Da bi se to izbjeglo treba dijete usmjeriti na takvu tijelesnu aktivnsot koja će angažirati cjelokupnu mišićnu masu, te podjednako i srazmjerno utjecati na razvoj svake grupe mišića i koštanog dijela tijela. Karate je jedan od najkompletnijih sportova za to.

U pogledu tjelesnih sposobnosti zastupano je mišljenje da bi optimalan početak bavljenja karateom bio uzrast od 7 godina, iako se kroz određene programe i oblike vježbi mogu uključiti i znatno mlađi uzrasti. No, za postizanje vrhunskih rezultata nema pravila kada treba početi s trerniranjem jer ima primjera gdje si karataši dali vrhunske rezultate, a s treninzima započeli i nakon navršenih 20 godina života. Bavljenje karateom nije određeno starosnom granicom tako da se njime mogu baviti uzrasti «od 7 do 77 godina» (pa i više).

Važno je imati volju, biti uporan i vrijedno trenirati pa uspjeh neće izostati, bez obzira na predispozicije i urođeni talenat.

Pitanja i odgovori

Odgovori na načešće postavljana pitanja

Koje su starosne granice za vežbanje karatea?
Da li je karate efikasna tehnika za samoodbranu?
Koja oprema je potrebna za početak vežbanja karatea?
Saznaj više »

Arhiva vijesti

Ovdje možete pronaći zadnje vijesti sa website-a

Sponzori

image

Zahvaljujemo se našim Sponzorima na svekolikoj pomoći bez koje uistinu ne bismo mogli uspjeti. Iako je doba velikih promjena, štednje i recesije, zaista ima malo dobrih ljudi koji ipak prepoznavaju i podupiru rad, želju za dobrobit sredine u kojoj živimo. Jedno Iskreno Hvala. Saznaj više »