Karate historija

HISTORIJA KARATEA

Karate je borilačka vještina koja originalno potiče iz Indije odakle je kasnije prenjeta u Kinu, a odatle dalje na Okinavu. Borilačke vještine iz Kine i Japana u početku nisu bile zastupljene na Okinavi, zato što je vladao mir sa naprednom budističkom kulturom. Međutim, taj harmonični mir narušava dolazak trupa iz Japana i uspostavljanje policijske kontrole, sva vojnička klasa bila je zabranjena, a sva oružja konfiskovana. Zbog toga je u borilačkim vještinama Okinave korišten sistem odbrane štapom, toljagom ili golom rukom. Iz ovih okolnosti razvija se borilačka vještina kara-te, što u prevodu znači “prazna ruka”, osnovni princip bio je braniti se od neprijatelja praznih ruku, bez ikakvog oružja.

Karate je osnovna borilačka vještina bez oružja. Rani Okinavljanski karate sastojao se od tri osnovna stila.

* Iz glavnog grada Okinave Šuri-ja potekao je stil karatea pod nazivom “šuri-te”.
* Grad po kome je naziv dobio drugi stil zvao se Naha, odatle naziv “naha-te”
* Treći grad zvao se TOMARI pa odatle naziv “tomari-te”.

U svakom od navedenih naziva pojavljuje se riječ “TE” što znači šaka. Iako svi pomenuti gradovi nisu bili jako udaljeni, stilovi borbe koji su u njima njegovani su se razlikovali. U prvom stilu, “šuri-te” preovladavali su pravolinijski pokreti i direktne tehnike, u “naha-te” stilu postojalo je više kružnih kretnji, dok je “tomari-te” stil objedinjavao elemente iz prethodna dva stila.

Ispočetka vlasti su strogo zabranjivale vježbanje karatea, pa se on vježbao u tajnosti, a tek kasnije karate je postao dozvoljen i vježbao se i u školama. Vremenom su vladari sa Okinave postali opčinjeni karateom pa su zahtevali od karate majstora da izvode javne demonstracije. Jedan od demonstratora bio je i slavni Funakoši Gičin koji je proširio demonstracije karatea i na Japan. Prvi poznati centar za treniranje karate vještine, osnovan je u Japanu i zvao se Šotokan. U Japanu i na Okinavi karate je razvijan, pre svega, kao borilačka vještina čiji osnovni cilj je bila samoodbrana. Funakošijeva ideja, prvenstveno, bila je da se karate vježba ne samo među odraslim muškarcima, kao što je do tada bilo pravilo, već među širim narodnim masama, uključujući i žene i decu. Važan korak na tom putu bilo je i uprošćavanje određenih elemenata koji su se ticali samoodbrane i njihova modifikacija u vježbe tjelesnog jačanja.

Nekoliko učenika Funakoši Gičina su kasnije razvili sopstvene stilove vježbanja karatea. Danas postoji veći broj karate stilova, a neki od poznatijih su:

* Shoto-kan
* Wado-ryu
* Shito-ryu
* Gojo-ryu

Pitanja i odgovori

Odgovori na načešće postavljana pitanja

Koje su starosne granice za vežbanje karatea?
Da li je karate efikasna tehnika za samoodbranu?
Koja oprema je potrebna za početak vežbanja karatea?
Saznaj više »

Arhiva vijesti

Ovdje možete pronaći zadnje vijesti sa website-a

Sponzori

image

Zahvaljujemo se našim Sponzorima na svekolikoj pomoći bez koje uistinu ne bismo mogli uspjeti. Iako je doba velikih promjena, štednje i recesije, zaista ima malo dobrih ljudi koji ipak prepoznavaju i podupiru rad, želju za dobrobit sredine u kojoj živimo. Jedno Iskreno Hvala. Saznaj više »