O nama

 

Da bi na pravi način ispričali priču Karate Kluba “Sarajevo“ moramo se vratiti na početak, a početak seže za davnu 1978 godinu. Tada je rahmetli otac Enver-Beli Hrapović osnovao Karate Klub „Pljevlja“ u Pljevljima, Crna Gora. Prije osnivanja kluba, tokom svojih studentskih dana, živio je u Sarajevu gdje je trenirao karate kod jednog od najvećih karatista sa ovih prostora, Salke Ćurića za kojeg, utemeljitelj karatea u bivšoj Jugoslaviji Ilija Jorga - majstor karatea 10.DAN, kaže da je njegov najbolji učenik. Enver Beli-Hrapović je bio reprezentativac Bosne i Hercegovine i član šampionske generacije Univerzitetskog sportskog društva „Bosna“ zajedno sa poznatim karatistima Draganom Vikićem, Suadom Ćupinom, Ivanom Ivandićem i dr.

S velikim entuzijazmom i željom je ušao u stvaranje šampionske generacije što mu je i više nego pošlo za rukom. Napravio je preko 50 majstora karatea i respektabilan klub koji je bio među tri najjača u Crnoj Gori. Za svojih trideset godina bavljena trenerskim poslom napravio je prvake Jugoslavije u katama i borbama, prvake Crne Gore u katama i borbama i dao veliki broj reprezentativaca Crne Gore i Jugoslavije.Svojim stručnim i pedagoškim znanjem je doprinio pravilnom razvoju omladine, svojih učenike za koje danas se čuju samo riječi hvale.

Svoj trenerski put je nastavio dolaskom u Bosnu i Hercegovinu, tačnije Sarajevo gdje je osnovao istoimeni klub. Vrlo brzo nakon marljivog rada sa omladinom stigli su i prvi rezultati pa je sam Karate Klub „Sarajevo“ postao konkurentan onim najačim bosanskim karate klubovima.Već tada, njegov sin Amar Hrapović je počeo da radi kao trener-asistent da bi danas zajedno sa mlađim bratom i sestrom, Eldinom i Merimom Hrapović nastavio tamo gdje je otac stao.

Današnji uspjesi Karate Kluba „Sarajevo“ su vrijedni hvale. Veliki broj medalja i odličja na državnim prevenstvima i turnirima je znak da ovaj klub ima dobru budućnost. Njegovi treneri, asistenti i saradnici svakodnevno rade sve kako bi ovaj klub barem približno bio slika onoga što je Enver-Beli Hrapović napravio od Karate Kluba “Pljevlja“. Rad, želja i trud već pokazuje kako je to itekako moguće.