Pitanja i odgovori

Koje su starosne granice za vježbanje karatea? Donja starosna granica za vježbanje karatea je 4 godine, dok gornja granica praktično ne postoji.

Koja oprema je potrebna za početak vježbanja karatea? Za početak vježbanja karatea potreban je donji dio trenerke i bijela majica kratkih rukava, po želji moguće je nositi patike za salu. Kasnije je potrebno nabaviti i karate “uniformu” koja se zove kimono.

Šta je kimono? U karateu kimono je specifična “uniforma” bijele boje u kojoj se trenira i nastupa na takmičenjima. Postoje različiti modeli kimona u zavisnosti da li su prilagođena za nastupe u katama ili borbama, ali neke osnovne osobine ove uniforme su uvijek iste.

Šta su kate? Kata je koreografija karate pokreta koji su uklopljeni u scenario borbe sa zamišljenim protivnikom.

Šta su borbe? Borbe su takmičarska disciplina u karateu u kojoj se dva takmičara nadmeću po određenim pravilima koja su određena propozicijama stila karatea koji se vježba kao i propozicijama takmičenja.

Ko može da se takimiči u karateu? Najveći broj karate takmičenja (osim državnih prvenstava za koja postoje određene kvalifikacije) otvoreno je za sve zainteresovane vježbače koji imaju želju da odmjere svoje umijeće i da se nadmeću sa drugim takmičarima. Veliki broj takmičarskih kategorija objezbjeđuju da se takmičari uvijek nadmeću sa drugim takmičarima slične starosne dobi i nivoa znanja. Za sve takmičare obavezan je prethodni ljekarski pregled i ljekarsko odobrenje za nastup na takmičenjima.

U kom uzrastu počinju da se rade borbe? Borbe mogu da rade djeca uzraste od 8 godina pa naviše, ali obavezno uz prethodne konsultacije i dogovor sa trenerom i uz dozvolu ljekara.

Koliko su učestale povrede kada se rade borbe? Pravila borenja i suđenja u karateu ne dozvoljavaju pun kontakt sa protivnikom. Osim toga nošenje propisane zaštite, koja je obavezna za sve koji vježbaju i takmiče se u borbama, smanjuje broj povreda na minimum. Naravno od vježbača i takmičara se očekuje da vode računa kako o svojoj sigurnosti tako i o sigurnosti svog protivnika.

U kom uzrastu je najbolje početi sa vježbanjem karatea? Karate je, u obliku u kojem se danas vježba, pogodan za vježbanje počevši od četvrte godine (pretškolski uzrast djece) pa na više.

Da li je u karateu dozvoljen pun kontakt sa protivnikom? Pravila borenja i suđenja u karateu ne dozvoljavaju pun kontakt sa protivnikom. Destrukcija protivnika je u karateu samo fiktivna, a svako nekontrolisano ponašanje ili udarac i povreda protivnika se kažnjiva.

Da li je karate efikasna tehnika za samoodbranu? Karate je izuzetno efikasana tehnika samoodbrane. U karate klubu “Sarajevo” karate se vježba i kao borilačka vještina i kao vještina samoodbrane.

Pitanja i odgovori

Odgovori na načešće postavljana pitanja

Koje su starosne granice za vežbanje karatea?
Da li je karate efikasna tehnika za samoodbranu?
Koja oprema je potrebna za početak vežbanja karatea?
Saznaj više »

Arhiva vijesti

Ovdje možete pronaći zadnje vijesti sa website-a

Sponzori

image

Zahvaljujemo se našim Sponzorima na svekolikoj pomoći bez koje uistinu ne bismo mogli uspjeti. Iako je doba velikih promjena, štednje i recesije, zaista ima malo dobrih ljudi koji ipak prepoznavaju i podupiru rad, želju za dobrobit sredine u kojoj živimo. Jedno Iskreno Hvala. Saznaj više »